21/04/2024

Řecko, Peloponés, náš první řecký roadtrip (nejen po stopách Fotra na tripu) díl první

 
Náš roadtrip se začal psát již z jara roku 2021, kdy jsme zhlédli Fotrův trip po řeckém Peloponésu a to nás definitivně nakoplo ........................
 
 
........... my vyrážíme na top pláž, kterou nejen Fotr na tripu doporučil, ale je takřka ve všech brožurách, které............... celý článek najdete na webu: https://fotrnatripu.tv
 
 
 
Trasa celodenního výletu: https://mapy.cz/s/juhatejaco
 
 
 

20/04/2024

Atraktivní trip vhodný pro děti, Německo

 

Kam vyrazit na Velikonoční svátky? To byla úvaha od začátku března, když nám přišlo i na Vysočinu předčasné jaro. Zvažoval jsme více lokalit, ale nakonec padla volba na oblast v Německu mezi Norimberkem a Mnichovem. 

Celý článek najdete na webu Fotr na tripu https://fotrnatripu.tv/komunita/deti/atraktivni-trip-vhodny-pro-deti-nemecko


foto: https://www.rajce.idnes.cz/ufomartan/album/nemecko-28-29-3-2024-fnt

Video: https://youtu.be/MAqLYmXVWK0

 

28.3.2024

trasa  kolem jezera Steinberg See: https://mapy.cz/s/donatusapu

trasa: bloncání po Maxhütte-Haidhof: https://mapy.cz/s/patogevoko

29.3.2024

trasa: dopoledne pěcho kolem jezera a Teuplitz: https://mapy.cz/s/juvafomapa

trasa: večer na gyros: https://mapy.cz/s/mugevokapa

 

 

02/04/2024

Jarňáky v Egyptě, aneb zima jinak

 

Taky to máte tak, že v době, kdy jiní objednávají dovolenou na horách, řešíte, kam se vydat prohřát kosti? My tedy ano a to z několika důvodů. Zaprvé jsme z Vysočiny, kde zima již není co bývala a nedá se běžkovat. Zadruhé, když není zima, je na Vysočině hnus, který nás nebaví. Zatřetí, máme rádi teplo a šnorchlování. Začtvrté, snažíme se žít aktivně, ale rádi si jednou za čas dopřejeme flákání. Právě proto již od léta hledáme nějakou zajímavou lokaci, kam by se dalo vyrazit. Vzhledem k řadě dobrých recenzí i doporučení nejen ve Facebook skupinách, ale především na webu Holidaycheck či Tripadvisor padla volba na hotel Gorgonia Beach Resort. 


Hotel se nachází na hranici  národního parku Wadi El Gimal a 120km od letiště Marsa Alam. Poloha tedy dávala velkou šanci, že zde bude i v první polovině února teplo a moře prohřáté, což se letos i díky mírné zimě dalo tak nějak očekávat. Počátkem ledna jsme si ještě pořešili egyptská víza a 8.února odpoledne jsme se přesunuli do Prahy na parkoviště a následně na letiště, ze kterého jsme s menším zpožděním před druhou hodinnou ranní odletěli. Na letišti v Marsa Alam přistáváme v 7:20 egyptského času, následuje standardní vyplnění papírů, několikanásobná kontrola zavazadel, pasů a jde se k přistavenému transportu na hotel. Cesta je delší a tak zavíráme oči a ještě se trochu prospíme, ať jsme na první den v hotelu fit J . Je 10hodin a my přijíždíme na hotel, kde opět posouváme hodiny o jednu hodinku vpřed, protože zde platí Gorgonia čas (je tedy 11h) a ten je oproti egyptskému +1h a oproti ČR +2h. Dále tedy budeme uvádět právě Gorgonia čas, podle kterého se provoz řídí. Vše běží jak na drátkách, za 20minut jsme na pokoji, základní vybalení věcí a jdeme se před obědem, který v resortu startuje ve 13 hodin, projít a prozkoumat rozlehlý areál hotelu. Areálu uvnitř dominují tři velké bazény, na které ze severní i jižní strany navazují ve dvou či třech řadách budovy s ubytováním. Každá budova nabízí ve dvou patrech celkem 16 ubytovacích jednotek a úklid každé jednotlivé budovy má na starosti jeden zaměstnanec. Po návratu z oběda jsme se před naším pokojem potkali s „naším“ pokojským“, který se nám představil jako Ahmed a hned se s námi dal do hovoru. Jak už to bývá, v těchto resortech, skoro každý ze zaměstnanců umí pár slovíček či vět v češtině, ale jinak raději komunikují v angličtině.

Nebudeme popisovat každý konkrétní den, ale pokusíme se náš pobyt shrnout podle oblastí, které by vás mohly zajímat, dle konkrétního vyžití a našich zkušeností.


Snad skoro každý létá do Egypta za teplem, mořem a především šnorchlováním, což byl také náš případ. Co se týče šnorchlování, je v oblasti kolem hotelu skutečně překrásné. Z mola vlevo od hotelu je korál místy v horším stavu, ale rybiček je zde nespočet.  Vpravo od mola je korál hodně barevný a spousta rybiček i těch, které jsme zatím nikde jinde neviděli. Dle doporučení z FB skupiny jsme se jeden den vypravili 2km po pláži k sousednímu hotelu Shams Alam Beach Resort, kde bylo šnorchlování skutečně nejlepší a hlavně nejbarevnější. Vzhledem k tomu, že zatím můžeme porovnávat s hotely Port Ghalib Resort a Casa Mare Resort, je šnorchlování v Gorgonii opravdu o level výše. U hotelu je potom několik lagun, kdy ta blíže molu byla hodně zakalená, ale ta severněji nabídla příjemné koupání a hlavně nerušené pozorovaní až čtyř želv Caretta, jak se pasou trávou a několika druhů rejnoků.

Teplota moře v době našeho pobytu se pohybovala v rozmezí 24-25°C což nám umožnilo pohodlně šnorchlovat i bez neoprénu, který stejně nemáme J. Pláž je písčitá, vstup do moře mimo molo pro šnorchlování je možný do dvou lagun a to přes tři označené vstupy. Přístup je celkem pohodlný a to po původním korálovém podloží, které se skrývá pod pískem a tedy lze zvládnout i bez bot do vody. Kdo je ale citlivější, boty do vody zajisté ocení. Co se týče hojně diskutovaného vstupu do moře řízeného dle vlajek, nám za celou dobu pobytu vlála na stožárech pouze žlutá vlajka a tedy plavání a šnorchlování nic nebránilo i když bylo občas větrněji.

 

Kdo si rád zaplave v bazénu, bude v Gorgonii spokojen. Bazény sice již něco pamatují, stejně jako zbytek hotelu, ale jsou pravidelně čištěny. Jedná se o tři kruhové bazény z nichž dva nevyhřívané jsou propojené a jeden vyhřívaný je k nim napojený. V těsném sousedství je ještě jeden dětský bazén s hloubkou 65 centimetrů. Teplota vody se pohybovala 17-19°C nevyhřívaná část, 26-28°C vyhřívaná a dětská měl 30°C. Nám se osvědčila otužovací kůra, která spočívala v plavání v nevyhřívaném bazénu, následně ve vyhřívaném a zakončeno bylo ležením v dětském bazénu. U bazénu je stánek (stejně tak u moře), ve kterém lze kartičku (každý ubytovaný má jednu) vyměnit starý/mokrý ručník za nový, který lze vzít také k moři. Pokud ručník již nepotřebujete, po vrácení vám jej zase ve vymezených časech smění za kartičku. Pokud kartičku, nebo ručník ztratíte, na recepci vám při ukončení pobytu toto naúčtují.

 


Personál a obsluha byla po celou dobu našeho pobytu vstřícná a rádi prohodili pár naučených slov v češtině. Náš „pokojský“ Ahmed se nám snažil pobyt zpříjemnit a občas na posteli z ručníků vytvořil nějakou tu postavičku či zvířátko. Obsluha v restauraci se snažila splnit naše přání, ale bylo znát, že se více věnují movitější klientele z Německa a Itálie, ale nám to nevadilo. Musíme zmínit i obsluhu za výdejním jídelním barem, kde nám pokaždé s úsměvem nabrali to nač jsme si ukázali.

Tím se dostáváme ke stravě v rámci All inklusive, což je také lákadlo, proč k moři rádi jezdíme. Snídaně začínají v 7h v hlavní restauraci, kde vám připraví čerstvá vajíčka na x způsobů, nabrat si můžete nespočet variací zeleniny či salátů a zapomenout nemůžeme na výborné na místě připravované koblížky. Samozřejmostí jsou různé druhy sýrů, salámů, párečků, marmelád, med, slaného pečivo a sladkého pečiva, ze kterého jsme ujížděli na croissant s nutelou, marmeládou či vaječným likérem a koblížcích máčených v bílé, nebo hořké čokoládě. K pití si šlo vybrat z několika druhů čajů, kávy či džusů a nechyběla ani horká čokoláda.

Obědy začínají v 13hodin a skladba byla různorodá, za nás vyhrávala výborná rýže a různě připravovaná masa většinou s omáčkou a jako top hodnotíme Penne či špagety na různý způsob, včetně těch připravovaných a ochucených na místě dle přání hostů. Nechyběla spousta dortíčků, zákusků a jako desert i kopečková zmrzlina, kterou jsme si zdobili strouhaným kokosem.

Večeře startovali v 19hodin a mimo pár tematických či víkendových dnů, kdy se připravovalo jídlo i venku byla skladba podobná jako při obědě, navíc bylo možné si nechat naporcovat výborné krůtí či rybí maso, nebo ugrilovat něco čerstvého – za nás grilované kuřecí prsíčka byla šťavnatá, křehká a výborně ochucená. Stejně jak na oběd, byla nabídce spousta sladkých lákadel, zeleniny a ovoce.

Vzhledem k tomu, že jsme v hotelu byli i na den sv. Valentýna, nechybělo v tento den výzdoba ve formě papírových či nafukovacích srdíček a těch jahod, zákusků a dortů se zamilovanou tématikou bylo tolik, až nám z toho zrak přecházel.


Mimo hlavní restaurace byl mezi bazénem a pláží otevřen jeden stánek (Sandy Bar), kde byla omezenější nabídka teplého jídlo. Nechyběla ale polévka, brambory, nebo hranolky, maso, čerstvě připravované těstoviny a hlavně chutná a čerstvá pizza.

Když už jsme u té pizzy, v rámci pobytu si lze vybrat zdarma návštěvu dvou extra restaurací, které mají jinak nabídku z jídelního lístku za příplatek. Jednou z nich je rybí speciálka a druhou, kterou jsme vyzkoušeli Pizzeria.

V sousedství stánkové „restaurace“ pod širým nebem je i bar s nápoji a jeden nový větší prosklený prostor s posezením i dalším barem se nacházel hned nad pláží. Zde jsme si během dne mohli nechat udělat tousty, hranolky a kolem oběda i zmrzlinu. Menší bar s nápoji byl také přímo u bazénu, ale byla to jen taková nouzovka za velký stanový bar, který byl právě v rozsáhlé rekonstrukci. Další dva bary i s posezením jsou v hlavní budově kousek od lobby a druhý v suterénu hlavní budovy na dohled od společenské místnosti a vstupu do wellness s posilovnou, kterou jsme každý den ráno na 30minut navštěvovali.

Co se týče nápojů na barech, v rámci servisu je zdarma k dispozici točené i lahvové pivo, z dvoulitrovek rozlévaná pravá Coca Cola s a bez cukru, Fanta, Sprite a Tonic Schweppes, tedy žádný post mix!, a to chválíme. Z alkoholických je k dispozici místní, ale chutný Ouzo, Rum, Whisky, Gin, Vodka, Tequila, Brandy a řada míchaných alko i nealko nápojů, z nichž ty kvalitnější byly za menší příplatek. Červené a bílé víno je podávané během oběda a při večeři v hlavní restauraci. Výčet je obsáhlý a tak jsme snad na nic zásadního nezapomněli.

Vzhledem k tomu, že hotel měl zhruba 30% obsazenost, nebyl výběr jídel i některých služeb úplně kompletní, ale to neberte jako stížnost, spíše jako informaci, pro některé, kteří jsou rádi, když mají během pobytu klid a nechtějí mít u bazénu či moře, hlavu na hlavě, stejně tak v restauraci při jídle. Díky tomu, že je areál rozlehlý, během našich procházek či přesunům k moři, bazénu či na jídlo, jsme takřka vždy šli v klidu a osamoceni bez dalších lidí. Bylo znát, že začínají jarní prázdniny a tak se během našeho pobytu mírně změnila skladba i obsazenost hotelu a to především přítomností většího počtu dětí.

Je znát, že hotel již nějaký ten rok pamatuje a nejen proto, probíhala v takřka celém areálu rozsáhlá rekonstrukce a to především v ubytovacích jednotkách sousedních budov, kde finišovala jak zednická tak malířská činnost. V polovině našeho pobytu začala probíhat obměna dlažby u bazénů a již dokončovací práce na bazénovém baru. Je znát, že italský majitel se snaží hotel udržovat. Každopádně veškeré rekonstrukční práce mírně rušili klid, ale bylo nám jasné, že se to někdy udělat musí a právě toto období i díky mírnějším teplotám je pro rekonstrukci ideální.

Samotnou kapitolou jsou rozsáhlé zelené zahrady s palmami, živými ploty v celém areálu a mezi všemi budovami. O zeleň se tu stará „armáda“ zahradníků a svoji práci dělají dobře a svědomitě. Aby vše bylo stále zelené, několikrát za den se aktivoval zavlažovací systém, který se spouštěl po jednotlivých okruzích. Někde jsme se myslím dočetli, že k zavlažování je používána odsolená mořská voda.

 

Otvírací doby a co by vás mohlo ještě zajímat:

hlavní restaurace „El Wadi“ 7-10, 13-15 a 19-21:30h, à la carte restaurace „La Pizzeria“ a „La Vela“ 19-22h, občerstvení a bar u pláže „Sandy Bar“ 9-18h, bazénový bar  „Pool bar“ 9-18, bar „Panorama“ 9-24h, a zahradní bar „Garden Bar“ 18-24h. Časy berte ale raději s rezervou, protože dle naší zkušenosti jsou dle ročního období a obsazenosti mírně regulovány.

Jak bývá v Egyptě i jinde zvykem, otvírací doba bazénu i moře je řízena dle východu a západu slunce a to především z bezpečnostních důvodů, aby se jim někde neutopil někdo podnapilý.

Hotel uvádí že Wi-Fi zdarma je k dispozici v prostorách recepce a lobby zdarma, ale připojení fungovalo velice slušně i u plážového proskleného baru.

Mimo přímého nákupu pobytu v hotelu, lze na dovolenou vyrazit v rámci balíčku od CK Blue style jako my, či od zahraničních, namátkou například ETI.de či FTI.de.

K dispozici je hřiště na volejbal, basketbal, fotbal, tenis, zahrát si můžete šipky, stolní tenis, stolní fotbálek a za mírný poplatek i kulečník. My jsme mimo sledování MS v biatlonu volný večerní čas trávili hraním karet „žolíků“.

A co lze v Gorgonii a okolí dělat. Mimo bazénů, moře a velice slušného šnorchlování, lze využít místního potápěčského centra a užít si korálový útes a život na něm trochu jinak. Nebo se vydat jako my na procházku po pobřeží, či za šnorchlováním k sousednímu hotelu, ale nemusíte se ani bát vyrazit pěšky do vnitrozemí. Pro náš výšlap do vnitrozemí jsme si záměrně vybrali dopoledne a větrnější den, kdy i na slunci bylo snesitelně. Původní plán dojít na větší kopec, který byl z resortu vidět jsme v průběhu cesty zavrhly, ale i tak jsme z vyššího místa viděli vzdálené pohoří směrem k Nilu a na druhou stranu naše letovisko. Během cesty nás trochu překvapilo, že v místech kde, jsme se pohybovali, byla navážka, pod kterou zřejmě nějaká forma skládky a na tom všem vystavěná řada vysokých stožárů s elektrickým vedením. Jinak na zeleň zapomeňte, všude je jen pustina a v ní několik jednoduchých obydlí místních. Nakonec z toho byl příjemný 5km okruh a částečně jsme i šly vyschlým korytem řeky.


Náš pobyt skončil v neděli 18.2. kdy jsme kolem 2:30 opustili pokoj (dostali i snídaňový balíček) a v 7:30 jsme se nalodili do letadla. Po delší době nás čekal ranní let, tak jsme si užili pohled na východ slunce a přelet nad zasněženými vrcholky bulharských hor. V 11h přistáváme v Praze, přesun k autu a frrr domů zpět do reality.

 Co se týče nás, v Gorgonii se nám líbilo a rádi se sem někdy v budoucnu ještě vrátíme, což neděláme často.

 

Trasa našeho výšlapu: https://mapy.cz/s/feguzopuro

 Foto: https://www.rajce.idnes.cz/ufomartan/album/egypt-9-18-2-2024-pnt-foto

 Foto z moře: https://www.rajce.idnes.cz/ufomartan/album/egypt-9-18-2-2024-pnt-foto-z-more

 

Bikerský ráj Sella Ronda „kousek“ za hranicemi, Dolomity, Itálie 5.7.2024

  Pro milovníky horské cyklistiky zde máme pozvánku do bikerského ráje. V rámci našeho roadtripu po Itálii jsme navštívili i část Dolomit zv...